wat is curling?

CURLING, a gentleman's game.

 

HET SPEL

 

Curling wordt gespeeld op een sheet (het veld). Een wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams van 4 spelers. Elke speler gooit, om en om met de tegenstander 2 stenen. Per END (game) worden er in totaal dus 8 stenen gespeeld per team. De captain van het team, de SKIP, bepaalt de tactiek. De andere spelers die niet gooien zijn de vegers.

 

DOEL VAN HET SPEL

 

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk stenen van je eigen team bij het centrum van de cirkels (het huis) te krijgen. Vanuit het midden wordt gekeken welke steen het beste ligt, dat wil zeggen het dichtste bij het midden. Deze steen levert een punt op. Is

de volgende steen van dezelfde kleur, dan levert die steen ook een punt op. Is de steen die daarna het beste ligt echter van de tegenstander, dan houdt het tellen op.

 

De kleuren van de cirkels op het ijs hebben geen waarde. Het huis heeft alleen maar verschillende kleuren zodat het makkelijker is om met het blote oog te beoordelen welke steen beter ligt. Mocht dat toch niet goed zichtbaar zijn met het blote oog, dan gebruiken we een meetinstrument waarmee exact bepaald kan worden welke steen beter ligt. Een team wint een end als hun stenen beter in het huis komen te liggen dan de stenen van de tegenstander.

 

DUUR VAN HET SPEL

 

Een volledige curlingwedstrijd bestaat uit 8 ends. Bij de Olympische Spelen, het WK en EK speelt men 10 ends. De ploeg met de meeste punten na 8 of 10 ends wint.

 

HET WERPEN VAN DE STEEN

 

We hebben het altijd over gooien, maar eigenlijk wordt de steen over het ijs geschoven. Hij komt niet los van het ijs. Door de handle (het handvat) op de steen een kleine draai naar links (met de klok mee) of rechts (tegen de klok in) te geven bij het gooien, krijgt de steen zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn. Als de snelheid van de steen begint af te nemen, ontstaat de afbuiging. Een steen die met een draai met de klok mee is gespeeld, zal naar rechts afbuigen, een steen die met een draai tegen de klok in is gespeeld, naar links.

 

DE FUNCTIE VAN HET VEGEN

 

Een essentieel onderdeel van het curlen is het vegen. Door de bezem snel heen en weer en met veel druk over het ijs te bewegen, ontstaat wrijvingswarmte en smelt het ijs lichtjes. Er vormt zich een dun filmpje water tussen de steen en het ijsoppervlak, een soort aquaplaning. Zo vermindert de wrijving tussen de steen en het ijs, waardoor de steen langer zal doorglijden en het moment waarop de steen gaat curlen, wordt uitgesteld. Een goed veegteam krijgt een steen wel twee tot drie meter verder.

 

 

Wil je meer weten? Download dan de officiƫle curling regels van de WORLD CURLING FEDERATION.