geschiedenis

Geschiedenis

 

'Hoe geraken we ooit op de Olympische Spelen?' Enkele leerkrachten van het Heilig Graf uit Turnhout bogen zich al lachend over die vraag. Curling leek de moeite om eens te overwegen.

 

Een eerste initiatie in Leest kwam snel in orde. Curling bleek niet zo eenvoudig en de Olympische spelen bleken heel ver weg, maar de microbe om deze mooie sport te ontdekken hadden enkelen wel te pakken.

 

Na een tweede initiatie in Geel werden de koppen bij elkaar gestoken. De Belgium Curling Association werd gecontacteerd en secretaris Dirk Heylen reageerde meteen bijzonder enthousiast. Ook Schaatsbaan Turnhout zag meteen wel iets in het project en toen was er geen houden meer aan. Op maandag 29 april 2013 werd Campina Curling definitief boven het doopvont gehouden.

 

Begin juli 2013 begon het echte werk. Met man en macht werd er gemeten, cirkels getekend en binnen de lijntjes geschilderd. Schaatsbaan Turnhout veranderde definitief van uitzicht met 4 prachtige curlingbanen.

 

Op 2 september 2013 gleden de eerste stenen op het Turnhoutse ijs...

 

In haar tweejarige bestaan vaardigde Campina Curling vele teams af naar tornooien in binnen- en buitenland. Het palmares van Campina Curling groeit op deze manier gestaag.

 

Nog voor er officieel sprake was van een curlingclub in Turnhout deden enkele leden, met slechts een paar lessen curling achter de rug, mee aan het ‘West-Vlaams Kampioenschap Curling’ in 2013, een initiatief van enkele West-Vlaamse curlingvrienden de ‘West-Flanders Triples’. Campina won en werd op deze manier, als Kempische club, West-Vlaams kampioen curling.

 

In 2014 werden de eerste stappen in de echte tornooiwereld gezet. Zo werden we 5de en 8ste op het Belgisch Kampioenschap 2014, dat zoals altijd gespeeld werd in Zoetermeer (Nederland) omdat men daar echt curlingijs heeft. We behaalden daarna de 11de plaats op de Coupe de l’Amitié in Luxemburg, dit door ploegen uit Wit-Rusland en Nederland te verslaan. Ook organiseerden we samen met Curling Club Tilburg een vriendschappelijke maar spannende interclub, de TT-Cup, die Campina Curling won. Eind augustus 2014 gingen er 5 leden van Campina op vierdaags curlingkamp in Praag. Dit om nog meer te kunnen groeien als curler.

 

Het seizoen 2014-2015 begon met een zeer intens tornooi in Basel, waar op zeer hoog niveau door teams van wereldklasse (ex-olympiërs en spelers van nationale teams) gecurld werd. Campina verloor al haar wedstrijden, maar de leerervaring was zeer groot. Ook legden we hier contacten met vele clubs in het buitenland. Op het Belgisch Kampioenschap 2015, dat over twee weekends in Nederland gespreid werd, vaardigden we 5 teams af. Een van onze teams werd zeer knap 2de van de 13 deelnemende ploegen!

 

In Düsseldorf behaalde een team van Campina de 5de plaats van 12 ploegen. In Parijs werden we 3de van de 14 na enkele schitterend opgebouwde wedstrijden. Voorlopig is dit de beste rangschikking van een Campinateam op een internationaal tornooi. Onze tweede deelname in Luxemburg kende een primeur: een volwaardig Belgisch damesteam, allemaal van Campina Curling, stond op het ijs, en won zeer knap een wedstrijd. De heren eindigden op een 9de plaats, de dames waren 14de van de 16. Eind augustus 2015 zal er een nog grotere delegatie van Campina Curling naar de curlingstage in Praag afzakken. Maar liefst 12 van onze leden hebben ervoor gekozen om intensief gecoacht te worden door internationale topcurlers om tot een hoger curlingniveau te geraken.

 

Tijdens het seizoen 2014-2015 werd door de Belgian Curling Association een eerste nationale curlingcompetitie georganiseerd. Deze interclub werd gewonnen door Curling Club Mechelen. Tilburg eindigde nipt 2de, Campina werd 3de en de rangen werden gesloten door Curling Club Gent. Na een spannend competitieseizoen werd de TT-Cup in 2015 wel alweer gewonnen door Campina Curling.